Volgende 22-10-2003
Hoofdmenu
Vorige 20-10-2003

Dinsdag 21-10-2003.

Grand Canyon National Park

Open deze kmz file 20031021.kmz uit de directory GoogleEarthfiles in Google Earth.

Foto's 031021-001 t/m 031021-025. Ze staan in dit zip-bestand.

Vandaag al om 9 uur (eigenlijk 8 uur want we waren gisteren weer eens een tijdgrens gepasseerd) weer op pad. Maar nu met de shuttlebus waarmee je zowat op alle plaatsen in het park kunt komen. Eerst naar Yakipoint (foto's 20031021-001 en 002) met de (gratis!) blauwe en daarna groene buslijn en toen terug naar Yavapai point (foto's 20031021-003 t/m 010) en vandaar uit naar de hotels gelopen. Hotels van begin 1900 (foto 20031021-011). Bij Brightangel lodge hebben we een hikerssalade en soep vooraf genomen, wat afgestemd was op mensen die de canyontrail naar beneden hadden genomen (be prepared, this is not a one day trip!). Een meer dan volledige maaltijd.

Wanneer je weinig tijd hebt, ligt het voor de hand je ('s zomers) toe te vertrouwen aan de (gratis) pendelbus over de West Rim Drive of alles (eventueel ook tussendoor) te voet te doen en wel over het in grote lijnen evenwijdig aan de cañonrand lopende Rim Nature Trail. Het voetpad tussen Hermit's Rest in het westen en Yavapai Point in het oosten is circa 14 kilometer lang.
Vanuit steeds andere perspectieven dwaalt de blik over wilde bloemen, bonsai-achtige (vanwege de geringe neerslag) pijnbomen en jeneverbesstruiken en de door plooiingen en vulkaanuitbarstingen opgewoelde rotsenzee, gekneed en geslepen door water en wind, uitgezaagd door de machtige Colorado - tot een oergat dat plaats biedt aan vier verschillende begroeiingszones, van de woestijn op de bodem tot en met het vochtige coniferenwoud op de hellingen.
En even oud als de gesteentelagen zijn de jaarringen van de bewoners, ontdekkers en bewonderaars. Archeologische vondsten dateren de oudste menselijke sporen op 2000 v.Chr.; de latere indiaanse kolonisatiegeschiedenis is beter gedocumenteerd. Net als in de andere cañons in het Zuidwesten waren het de Anasazi die zich hier tussen 1000 en 500 v.Chr. vestigden, tot ze - vermoedelijk vanwege de aanhoudende droogte - vertrokken. Tegenwoordig wonen de Hualapai- en Havasu-indianen nog in het westelijke gedeelte van de cañon.
De Spaanse contacten met de wilde kloof in de 16de en 18de eeuw waren schaars en hadden nauwelijks gevolgen. Expeditielegers of franciscanen in hun eentje - allemaal waren ze snel weer verdwenen. Dat geldt in wezen ook voor de eerste Amerikanen, voor de reislustige bonthandelaars sinds het begin van de 19de eeuw evenzeer als voor de landmeters en prospectors die na de Amerikaans - Mexicaanse oorlog kwamen.
Een zekere Joseph Ives, luitenant van zijn vak, nam in 1858 met enkele soldaten als eerste het initiatief om de Colorado per boot te verkennen - een marteling, aangezien hij met een ondeugdelijke boot vanaf de monding stroomopwaarts voer. Hij redde het tot aan de plek waar tegenwoordig de Hoover Dam staat en leed toen schipbreuk. De 'grote kloof' heeft hij nooit gezien.
Pas een jaar of tien later kwam er iemand met meer handigheid. Major John Wesley Powell waagde zich in 1869 vanaf de Green River in Wyoming stroomafwaarts op het water en bereikte (zij het na veel moeilijkheden en verliezen) de Grand Canyon. (Synchroon overigens met de voltooiing van de transcontinentale spoorlijn.) Zijn expeditie baarde opzien, leverde een belangrijke bijdrage aan de cartografie en betekende het begin van de systematische verkenning van het gehele rivierlandschap.
Niet zozeer het practische en economische echter, noch het zoeken naar spoorwegroutes of naar lood, zink en koper verschaften de Grand Canyon de doorslaggevende publiciteit. Dat bereikten eerder de estheten, de talloze landschapschilders en dichters, die de stenen kosmos in stralende kleuren begonnen te schilderen, de nieuwsgierigheid wekten en zo de eerste toeristen lokten.
In 1890 werd het Bright Angel Trail verhard, in 1901 verving een zijtracé van de Santa Fe-spoorlijn tussen Williams en de South Rim de postkoetsservice van Flagstaff en de eerste hotels (El Tovar 1905) brachten de luxe tot aan het uiterste randje van de kloof. Tezelfder tijd rijpte de gedachte om de wildernis te beschermen als nationaal park. President Roosevelt zette zich daar na een bezoek aan de cañon sterk voor in en verklaarde het ravijn al in 1906 tot nationaal monument. Onder het presidentschap van Woodrow Wilson kreeg de Grand Canyon in 1919 vervolgens de status van nationaal park.
Was de redding van het unieke natuurlandschap daarmee gegarandeerd? Geenszins. De indamming van de Colorado River door de Glen Canyon Dam, die het oeroude stroomritme verstoort, steeds vuilere lucht die het uitzicht vertroebelt, maar ook de toeristenmassa's boven en op zijn stroom zijn alarmsignalen, die inmiddels ook andere nationale parken zorgen baren. Meer dan 4 miljoen bezoekers per jaar, snorrende helikopters, IMAX-bioscoop en honderden rubberen tomahawks zijn moeilijk te verstouwen. Intussen heeft men de consequenties getrokken: om het aantal particuliere auto's te beperken, wordt buiten het park geparkeerd en wordt het personenvervoer overgenomen door bussen.

Toen wilden we via de Look-Out studio en de Kolb studio de groene bus pakken naar Hermits Rest, maar letten niet goed op en zaten in de verkeerde bus. Via de spoorweg teruggelopen naar de opstapplaats van de groene shuttlebus. In Hermits Rest rondgewandeld (foto's 20031021-012 t/m 015) en na een koude cola terug naar Mohave point (foto's 20031021-016 t/m 019) en tenslotte terug naar Grand Canyon Village voor plasje en ijsje. Voor beiden stond een lange rij. Daar konden we ook genieten van condors die boven ons rond cirkelden (foto's 20031021-020 en 021).

Tenslotte terug naar Yavapay point om getuige te zijn van de zonsondergang. Hier horen twee verhalen bij die ik geen van beiden ooit zal vergeten. Het eerste speelde zich af in de bus zo tussen 6 en 7 pm. Een halte nadat wij waren ingestapt kwam er op het laatste moment nog een man hijgend aanhollen om nog net mee te kunnen. In een wit overhemd, zwarte broek en met zijn colbertje over zijn arm. In de bus begon hij zich netjes aan te kleden met een stropdas die hij in zijn zak had gefrommeld en zijn (eveneens zwarte) colbertje nu aan. Uit het gesprek wat hij had met een andere man die al in de bus zat bleek dat hij dominee was en om 7 uur een bruiloft moest voltrekken bij de ondergaande zon op Yavapay Point waarbij die andere man getuige zou zijn. De dominee had een middagdutje gedaan en dat was wat uitgelopen zodat hij nu bijna te laat was! Nog transpirerend over zijn hele lijf stapten zij uit waar wij ook de bus verlieten. Of het huwelijk nog in goede orde is voltrokken is ons niet bekend.
Bij de gedachte aan het tweede verhaal lopen nu 10 jaar na dato nog steeds de koude rillingen over mijn lijf bij het zien van de foto's. Er had zich op de rand van de canyon een hele menigte verzameld om de inderdaad schitterende zonsondergang in een heel mystiek sfeertje te beleven. Waaronder ook een groepje duits sprekende jongeren die al wat stoer deden door vlak aan de afgrond te gaan staan, met hun rug naar de diepte en alleen met de tenen op de rand balancerend. Een van die jongens ging toen naar de uitstekende rots die je ziet o.a. op foto 24 en sprong tot afgrijzen van de hele menigte naar dat blok daar schuin onder toe. Toen hij weer terug was in het groepje bleek dat zijn kameraad zo verbluft was dat hij vergeten was een foto te maken! Dus gingen ze nu terug om hetzelfde nog eens te doen met zijn tweeën. Ze hebben allebei de sprong gemaakt, vurig beschenen door de ondergaande zon, en samen op dat blok(-je) daaronder gestaan, en ook weer terug naar boven! Veel vrouwen en ook mannen durfden niet te kijken: de afgrond is daar ongeveer 2 km diep. Iedereen werd misselijk van angst bij het zien van hun waagstuk (foto's 20031021-022 t/m 025). De twee jongens deden of het heel gewoon was.
Toen weer terug naar de campground via de marketplaza.

Volgende 22-10-2003
Hoofdmenu
Vorige 20-10-2003