Terug naar 1998

9 oktober 1998

tweede dag in Santo Domingo

Dia's D3148 t/m D3153 in dia\images\1998\19981009.

D3148: Aan de zuidkant van het Parque Colón rijst de kathedraal Santa María la Menor op. In 1502 bouwde men reeds een kerk van hout, maar in 1510 besloot het Spaanse koninklijk huis dat de nieuwe hoofdstad een prachtige kathedraal verdiende. Het werk schoot echter niet zo snel op. Veel van de aangeworven arbeiders liepen weg omdat naar het scheen in het nabije Mexico meer rijkdom en avontuur lokten. Jarenlang gebeurde er bijna niets. In 1519 bezocht een bisschop Santo Domingo. Hij stelde vast dat het godsdiensthuis slechts een armzalig bouwsel was. Ondanks heftige kritiek duurde het nog vier jaar totdat het werk onder leiding van de architect Alonzo Rodríguez in grootse stijl werd hervat. In 1540 was de kerk klaar, twee jaar later wijdde paus Paulus III hem in als de eerste kathedraal van de Nieuwe Wereld. Het massieve, tamelijk strenge uiterlijk van de kathedraal doet denken aan een vesting. De westfacade heeft een groot versierd dubbelportaal. Binnen in de gotische hallenkerk valt het hoofdaltaar op. Ook de 14 zijkapellen zijn interessant en bovendien springen de mooie, kleurige ramen in het oog.
D3149: In het midden van het Parque Colón verheft zich het Columbusmonument. De trotse ontdekkingsreiziger, wiens naam in het Spaans Colón is, kijkt alsof hij op het punt van vertrek staat naar een ver, onbekend land; zijn gestrekte arm wijst in de richting van de zee. Als je gaat zitten op een van de parkbankjes die in de schaduw van de bomen staan, en stilletjes voor je uit staart, word je onmiddellijk omringd door schoenpoetsers, souvenirhandelaren en gidsen die hun diensten aanbieden.
D3150: Veel grote namen vonden in de kathedraal hun laatste rustplaats, ook Christophorus Columbus. Maar zijn lijk heeft heel wat (al dan niet fictieve) zwerftochten achter de rug. De grote ontdekkingsreiziger stierf op 20 mei 1506 in het Spaanse Valladolid. Zijn laatste wens om in Santo Domingo te worden begraven loste men pas in 1544 in. In dat jaar werd het stoffelijk overschot naar de andere kant van de Atlantische Oceaan gebracht en feestelijk bijgezet naast Columbus' familieleden, zijn broer Diego en zijn neef Luis. In 1795 moest Spanje een vredesverdrag sluiten waarin werd vastgelegd dat het eiland Hispaniola moest worden afgestaan aan Frankrijk. Nadat de stedelijke hoogwaardigheidsbekleders hadden besloten dat Columbus in Spaanse aarde moest rusten, transporteerde men zijn gebeente naar Cuba, toen nog een Spaanse kolonie. In 1898 verloor Spanje zijn laatste kolonies, waaronder ook Cuba. Columbus moest hoe dan ook in Spaanse aarde begraven zijn. Daarom stak het respectabele lijk opnieuw de Atlantische Oceaan over en kwam terecht in de kathedraal van Sevilla. Daar is nog steeds een imposant praalgraf van de ontdekkingsreiziger te bewonderen.
Toen in 1877 de kathedraal van Santo Domingo werd gerestaureerd ontdekte de priester Billini op het voormalige graf een inscriptie waarop de naam Columbus stond. Men kwam tot de conclusie dat indertijd de verkeerde beenderen naar Cuba waren gestuurd, namelijk die van Diego. Ondanks alle verwarring en complicaties bouwde men in Santo Domingo een sarcofaag voor het stoffelijk overschot van de befaamde wereldreiziger. Tot op heden is niet duidelijk waar zich precies de laatste rustplaats van de 'echte' Columbus bevindt.
In 1992 was het de laatste keer dat de al dan niet echte Columbus werd herbegraven. Ter viering van de 500ste verjaardag van de ontdekking van Amerika had de Dominicaanse president Balaguer een waardig graf voor hem laten inrichten in het reusachtige museum Faro a Colón (Vuurtoren van Columbus). Onverstoorbaar en tegen alle kritiek in had Balaguer de bouw bevolen van dit prestigeobject, dat op 60 miljoen dollar wordt geschat.
D3151: Via een reeks trappen kom je op het wijdse plein waarop dit Alcázar de Colón ('Columbushuis') staat. Dit paleis heeft Diego Colón, de zoon van de ontdekkingsreiziger, omstreeks 1510 door meer dan duizend indiaanse dwangarbeiders voor zich laten bouwen uit koraalsteen. Opmerkelijk is dat bij de bouw van deze Moors-gotisch aandoende, 22 kamers tellende steenkolos geen enkele spijker is gebruikt. In de 16de eeuw moet er in de Nieuwe Wereld nauwelijks een luisterrijke residentie zijn geweest. In de daarop volgende eeuwen heeft het gebouw lange tijd leeg gestaan, tegenwoordig is het helemaal gerestaureerd en als 'vice-koniklijk museum' voor het publiek opengesteld. De complete inrichting maakt de tijd van weleer aanschouwelijk. Weelderig versierde meubels, 16de-eeuwse wandtapijten en een wapenverzameling vervolmaken het beeld. Ook de privévertrekken van de familie Columbus zijn te bezichtigen. Tijdens een bezoek aan het Alcázar krijg je een goede indruk van de pracht en praal waarmee de koloniale heersers zich plachten te omringen.
D3153: Foto van een kerkje ten noorden van de Calle el Conde met daarvoor de ruďne van de grote oude boom na de orkaan Georges. Het omvallen van die boom heeft het standbeeld van padre Pio een arm gekost.