Terug naar 1998

8 oktober 1998

eerste dag in Santo Domingo

Dia's D3135 t/m D3147 in dia\images\1998\19981008.

D3135: Voor de eerste keer in de Dominicaanse Republiek, om Rianne op te zoeken die hier als afstudeer projekt voor haar studie bedrijfskunde in Groningen voor Max Havelaar de procedures van de koffieboeren in hun coöperaties op hun effectieviteit moest bestuderen, en zo mogelijk verbeteren. Zij zat op een kamer in Santo Domingo en wij hadden via onze Nelles Guide over de Dominicaanse Republiek hotel Aïda gevonden in de toeristenklasse. Volgens de beschrijving is dit hotel een oude bekende voor rugzaktoeristen (en dat waren wij ook, met twee enorme rugzakken!) die hun portemonnee willen ontzien. Een paar kamers hebben alleen maar een gemeenschappelijke badkamer en andere geen ramen. Desondanks is het voor mensen die hun begroting in de gaten houden een goede keuze, omdat het midden in het centrum ligt. En dat klopte allemaal toen we daar 's avonds moe van de vliegreis aankwamen, op de hoek van Calle El Conde en Calle Espaillat. El Conde is de winkelstraat van Santo Domingo (El Capital zoals vaak gezegd wordt) die Parque Independencia verbindt met Parque Colon waar de kathedraal Santa María la Menor staat, maar ook cafetaría El Conde, waar we in de loop van de jaren nog vaak zullen komen. Aïda ligt vlak bij Parque Independencia en wij hadden een kamer (numero uno) op de eerste verdieping aan de straatzijde van El Conde. Vanaf ons balkonnetje is deze eerste dia waar we in afwachting zijn van Rianne die met openbaar vervoer (caro publico denk ik) naar ons op weg is. Van hier hadden we een geweldig uitzicht op wat er beneden ons allemaal gebeurde.
D3136: Voor ons gevoel was er nogal veel politie controle op straat. Hier zien we er twee op de hoek voor ons hotel. Aan de overkant vond juist een hele winkelverhuizing plaats.
D3137: In de Calle Padre Billini, die evenwijdig loopt aan de Calle El Conde, staat deze Iglesia de la Regina Angelorum, op de hoek van de Calle José Reyes. De kerk werd halverwege de 16e eeuw gebouwd. Opmerkelijk zijn de zilveren decoraties van het altaar. In dit klooster voor dominicaner nonnen werd niet alleen gebeden; twee nonnen, Elvira de Mendoza en Leonora de Ovando, staan bekend als de eerste dichteressen van de Nieuwe Wereld. Padre Billini, naar wie de straat is genoemd, bekommerde zich aan het einde van de 19e eeuw om het lot van de zieken in deze stad. Zijn laatste rustplaats bevindt zich in deze kerk.
D3138: Achteraf denk ik dat we 's avonds 7 oktober zijn aangekomen en dat deze dia's van 8 oktober zijn, de volgende dag dus. Hier lopen we aan het begin van de Malecon, de lange boulevard langs de zee. En we zien hier al een beetje van de vreselijke gevolgen van de orkaan George, die op 23 september hier over is getrokken. Oorspronkelijk zouden wij die dag naar de Dominicaanse vliegen, maar wegens het slechte weer ging deze vlucht niet door: ze konden niet landen in de Dominicaanse Republiek. Dat zeiden ze pas toen wij op Schiphol stonden. Na veel praten met Martinair konden we onze vlucht toen 14 dagen uitstellen. Op deze en de volgende dia zien we kale en als luciferhoutjes afgeknapte palmbomen.
D3139: Hier zien we het indrukwekkende Monumento a Fray Montesino. Dit gedenkteken is goed 30 meter hoog en je kunt het dan ook al van verre zien. Omdat het pal aan zee staat heb je een fraai uitzicht vanaf het platform (waar we nu overigens niet op konden, vanwege de orkaanschade). Het in 1982 vervaardigde monument is gewijd aan pater Montesino, een dominicaner pater, die al vroeg (in het jaar 1511) woordvoerder en pleitbezorger werd van de indianen. Typerend voor die instelling is de houding waarin hij staat uitgebeeld: met een hand aan de mond - alsof hij zijn misnoegen over de onmenselijke toestanden uitschreeuwt. In dikke letters staat er een aanklacht tegen de koloniale machthebbers in het oud-Spaans geschreven: "Vertel eens, met welk recht en volgens welke gerechtigheid houdt u deze indianen in gruwelijke en verschrikkelijke slavernij? Zijn dit geen mensen? Zijn zij niet met rede begaafde mensen? Bent u niet verplicht hen lief te hebben gelijk uzelf?" De geschiedenis heeft op meedogenloze wijze aangetoond dat zijn vermaning vergeefs was. De Spaanse kolonisten slaagden erin om binnen een paar decennia de Taino-indianen totaal uit te roeien.
D3140: Hier zijn we bij de Forteleza Ozama, de vesting.  De eerste veroveraars waren zich al bewust van de uitstekende strategische positie van deze vesting. Komend van zee moesten alle schepen deze plek passeren voordat ze de Río Ozama konden opvaren en de haven van Santo Domingo binnenlopen. De vestingtoren, Torre de Homenaje, staat er thans nog met zijn twee meter dikke muren, zijn steile opgangen en oude kanonnen. Vroeger moesten alle schepen die voorbij kwamen een eresaluut brengen, vandaar ook de naam Homenaje. Later werd de toren vele malen gebruikt als gevangenis. Zo zou bijvoorbeeld Diego Colón, de zoon van de ontdekker van Amerika, hier gevangen zijn gehouden en ook dictator Trujillo kerkerde hier personen die hem niet aanstonden. Bezoekers die de trap naar het panoramische balkon nemen worden beloond met een fantastisch uitzicht over het oude centrum.
D3141: Vanaf het Fortaleza Ozama kijken we uit eerst op de brug staduitwaarts, de Puente Ramón Matías Mella en een paar honderd meter daarachter de brug de stad in, de Puente Juan Pablo Duarte.
D3143: Normaliter is de mooie tuin van het Fortaleza Ozama een oase van rust in het verder zo hectische Santo Domingo. Van deze rust profiteerde reeds de vestingscommandant Gonzalo Oviedo, die geldt als de belangrijkste chroniqueur van de Dominicaanse geschiedenis. Hij woonde hier omstreeks 1520; later heeft men het plein binnen de vesting naar hem genoemd en daar herinnert een standbeeld aan hem. Maar nu zien we hier een klein stukje van de vreselijke verwoestingen door de orkaan George.
D3144: Vanuit het Parque de la Independencia en het Altar de la Patria zicht op de ingang daarvan, een oude stadspoort, de Puerta del Conde. Hier liep vroeger de stadsgrens van Santo Domingo. Die ligt tegenwoordig 15 km verder naar het westen! Bij die ingang is in het plaveisel de nulkilometersteen ingemetseld. Van hieruit worden de afstanden naar de diverse plaatsen op het eiland gemeten.
D3145: Een van de ten tijde van Trujillo opgerichte obelisken op de Malecon.