Terug naar 1996

11 en 12 april 1996

Galle en Unawatuna

Dia's D2737 t/m D2768 in dia\images\1996\19960411-12.

D2737: De belangrijkste stad aan de zuidkust is Galle. Het oudste oriëntatiepunt is het massieve Portugese en Nederlandse fort, dat de binnenstad omvat. Maar de stad is misschien wel veel ouder dan het fort. Galle's ligging aan de wereldscheepvaartroutes maakte dat het eeuwenlang een belangrijke aanloophaven was voor de schepen die de verbindingen tussen het Midden-Oosten en het Verre-Oosten onderhielden. De stad werd daardoor een centrum van buitenlandse handel met een rijke, sterk kosmopolitische bevolking. De Portugezen landden voor het eerst in Galle in 1505. Ze werden bij de achtervolging van een Moorse specerijenvloot naar de Maladiven uit de koers geblazen. Na een aanval van de Kandyanen op hun fort in Colombo, bouwden de Portugezen in 1589 een versterking in Galle. In 1640 verschenen de Nederlanders voor de kust, onder aanvoering van Willem Jacobsz. Coster. De 12 schepen van de VOC (Vereenigde Oostindische Compagnie) zetten 2000 manschappen aan land. Na vijf dagen van felle strijd slaagden zij erin de Portugezen te verdrijven.
D2738: Aan de overkant van deze baai ligt Unawatuna, waar we deze drie nachten hebben geslapen.
D2739: Links een aantal toerristen op een van de bastions die de stad omringen. Rechts de moskee en middenvoor het wasgoed dat op het dak ligt te drogen in de felle zon.
D2741: Er zijn hier veel hollandse namen terug te vinden: Zwart Bastion, Akersloot Bastion (het Noordhollandse Akersloot was de geboorteplaats van kapitein Coster), Punt Utrecht Bastion en op deze dia kijken we recht in de Leyn Baan. De Nederlanders installeerden ook een geraffineerd afwateringssysteem, kompleet met door bakstenen beklede ondergrondse rioolbuizen. Die werden door het getij twee keer per dag schoongespoeld. Eeuwenlang werd het systeem verwaarloosd. Nu is er sprake van het stelsel weer functioneel te maken.
D2742: Een wandeling rond de wallen die het huidige Galle omringen, is een plezierige manier om een ochtend door te brengen. De oorspronkelijke hoofdpoort lag aan de haven en bestaat nog. Deze Old Gate draagt aan de binnenkant nog het wapen van de Nederlandse VOC, dat wordt bekroond door een haan. Sinds 1796 prijkt aan de buitenzijde het Engelse wapen. De Main Gate werd in 1873 door de Britten in de muur gemaakt.
D2744: Op het bordje staat dat dit een accomodatie voor reizigers is.
D2747: Hoe het oorspronkelijke Portugese fort eruit zag, valt aan de huidige vesting niet te zien. De Nederlanders namen de Portugese noordmuur (hier rechts op de dia) in 1663 op in een groot bolwerk. Hierbinnen werd een tweede hogere muur gebouwd. Tussen de twee muren liep een overdekte gang die het centrale bastion verbond met de twee halfbastions die over zee uitzagen. Op deze dia zien we aan de overkant van de weg het internationale cricketstadion van Galle en onder een oefenveldje waar men altijd bezig is.
D2749: Een van Sri Lanka's belangrijkste overblijfselen uit het koloniale tijdperk is dit New Oriental Hotel, dat noch nieuw, noch oriëntaals is. Het gebouw werd in 1684 gesticht om te dienen als hoofdkwartier van het Nederlands militair gezag. Later werden er Britse troepen in ondergebracht en in 1865 werd het verbouwd tot hotel. Het New Oriental is sinds 1902 in handen van de familie Brohiers, vooraanstaande Dutch Burghers. Het heeft een lieflijke tuin, curieuze slaapkamers en een grote eetzaal. De sfeer is er ouderwets koloniaal. Op de veranda van dit hotel hebben we bij aankomst in Galle wat gegeten en gedronken.
D2750: Binnen de muren van het fort staan verscheidene belangrijke kerken, waaronder deze Groote Kerk of Nederlands Gereformeerde kerkzoals op het bordje staat, de oudste protestantse kerk van Sri Lanka. De oorspronkelijke kerk werd na de Nederlandse verovering van Galle in 1640 gebouwd op de plaats van een Portugees Capucijner klooster. De tegenwoordige kerk is van 1755. Naar men zegt liet de toenmalige commandeur Caspar de Jong de kerk bouwen uit dankbaarheid voor de geboorte van een dochter. De voor- en achtergevel van de kerk zijn, anders dan men van een puriteins godshuis zou mogen verwachten, uitgevoerd in rijk geornamenteerd sierpleisterwerk: ronduit barok. Het interieur echter is, op de preekstoel na, sober. De stoffelijke overschotten van begraven Nederlanders werden in 1853 naar de nieuwe kerk overgebracht. Hun grafstenen plaveien de vloer en aan de muren hangen rouwborden. Schuin tegenover de kerk ligt het oude kaneelpakhuis van de VOC. In dit gebouw, dat het jaartal 1669 draagt, is sinds 1991 een scheepvaartmuseum gevestigd. Aan de afmetingen van dit pakhuis valt af te lezen dat Galle in de 17e eeuw na Batavia de belangrijkste stapelplaats was van de VOC.
D2751: Dit is de All Saints' Church Fort-Galle (Anglican communion) opgericht op 21 februari 1871, zoals op het bord te lezen staat.
D2752: Wellicht heeft geen stad in Sri Lanka zoveel mooie koloniale huizen als Galle, al raakt een deel ervan dan in verval. Hoe groot de historische waarde van deze goed bewaard gebleven vestingsplaats is, moge blijken uit het feit dat de UNESCO Galle in 1987 op de World Heritage List heeft geplaatst - een beschermde status die alleen is voorbehouden aan bijzonder waardevolle monumenten.
D2755: Na het bezoek aan Galle van gisteren hebben we een rust- en stranddagje ingepland in Unawatuna. En dit is wellicht de beste plaats om iets te vertellen over het gesthouse in Unawatuna waar we 3 nachten hebben doorgebracht. In een kamer met 3 tegen elkaar staande bedden en een paar luie stoelen volledig in plastic verpakt. Aan de voorkant een gelijkvloers balkon, een veranda dus, waar die stoel in plastic beslist niet naar toe gesleept mocht worden want daar was hij te nieuw voor. Achter de kamer was een halfopen badkamer waar we niet meer konden doen dan tandenpoetsen want water kwam er niet uit het enige kleine kraantje. Het ergste was dat er boven de bedden een klamboe hing die zeer stoffig en vies was. We hebben Gonny in het midden laten slapen en Rianne en ik aan weerszijden. We hadden de klamboe enigszins gespannen door de koffers naast ons bed op de rand te zetten, zodat we dat ding niet meteen in ons gezicht hadden. Het barstte daar van de muggen en ander ongedierte dus de klamboe was wel nodig. Veel geslapen hebben we niet daar. Het gesthouse lag net onder de bomen (hier niet zichtbaar) aan het strand.
D2760: Op deze dia zijn verschillende slangenbergen te zien in het moerasland vlak achter het strand.
D2761: We hebben in een relaxte sfeer op de rotsen die als een scherpe punt ver in zee staken, en waar ook de dagobe van dia D2759 staat, de ondergaande zon gezien met prachtige wolkenluchten en veel hoog opspattend zeewater.