Terug naar 1996

7 en 8 april 1996

Yala National Park, in het zuidoosten van Sri Lanka

Dia's D2690 t/m D2720 in dia\images\1996\19960407-08.

D2690: Na de rustdag van 6 april zijn we weer op stap gegaan: deze keer naar het Ruhuna National Park aan de zuidoost kust van Sri Lanka en vandaaruit naar Galle. Op deze eerste dia's zijn we in het berggebied van Nuwara Eliya. We zijn, tussen twee haakjes, dit keer met een busje van een vriend van Somé, omdat zijn eigen busje problemen had. Die vriend was dus ook de chauffeur, maar Somé was er wel bij. D2693: We verlaten het berggebied via de zogenaamde Ella Gap, een indrukwekkende kloof bij het plaatsje Ella. Het rest house van Ella is misschien wel het mooist gelegen rest house van Sri Lanka. Bij de voortuin daalt een helling van 900 m af naar de zuidelijke kustvlakte. Deze Ella Gap heeft een vergezicht waarin de gasten van het rest house zich mijmerend verliezen. De kloof wordt aan de rechterzijde geflankeerd door de hoog oprijzende Ella Rock. Deze rotspartij valt op door de gapende grot die hij bevat, de Cave of Rawana. Of het werkelijk de grot van Rawana is, zoals Ramayana-adepten geloven, valt te betwijfelen. Zeker is dat de Singalese paleontoloog Deraniyagala in de grot - die eigenlijk Rattaran Guhava heet - tien skeletten van de mensenetende Homo sapiens balangodensis ontdekte. De grote weg door de kloof van Ella passeert tussen de mijlpalen 12 en 13 de Rawana Ella Falls. Een mooie waterval, die niet zo hoog is (slechts 8 m), maar wel breed.
D2694: Nadat we in Tissamaharama (aan de oevers van de Tissa Wewa, in oude tijden de hoofdstad van de provincie Ruhuna) hebben geslapen - ik weet echt niet meer waar, alleen dat we daar bij een bank betaalcheques hebben ingewisseld om weer kontant geld te hebben - gingen we de volgende morgen heel vroeg met een gids Yala in. Het Ruhuna-park, in de wandeling Yala genoemd, ligt verscholen in de zuidoost hoek van het eiland. Het bestaat voornamelijk uit bossen van doornachtig struikgewas, die doen denken aan de Afrikaanse bush. Hier heeft men de meeste kans olifanten te zien. Nog niet zo lang geleden was het een zeldzame gebeurtenis als een bezoeker van Yala een luipaard of beer te zien kreeg. De laatste jaren zijn hun aantallen echter zo toegenomen, dat de kans een van deze dieren te zien nu zeer veel groter is. De beste periode voor een bezoek ligt tussen december en mei. Vroeg in het jaar vallen er weliswaar verspreide regenbuien, maar dan zijn er ook grote kudden olifanten met jongen te bekijken. Een bijzondere attractie in deze periode is de schitterende paringsdans van de pauw, een schouwspel dat een lange tocht waard is. Op deze dia zien we in de schaduw op het pad voor onze auto een soort struisvogel.
D2695: Het lijkt me een soort wolf wat daar midden in beeld ligt, maar volgens mij leven die vooral in groepen.
D2696: Zoals deze bisons aan een drooggevallen meertje.
D2697: Onder die boom even links van het midden duikt net een ree weg.
D2698: Uit de boeken heb ik gehaald dat dit een Indische kievit is.
D2700: Dit is een watervaraan of een leguaan.
D2701: Een pauw met gespreide veren, die twee dia's later in de boom zit.
D2704: Een prachtig meertje met waterlelies.
D2708: Volgens dezelfde boeken moet dit de groene bijeneter zijn.
D2710: Een bison of buffel schurkt zich lekker in de modder.
D2715: Aan het strand zien we onze eerste (en enige) olifant in het wild. Een paar andere bezoekers van het park trouwens ook.
D2716: Dode bomen in deze prachtige oude dichtgegroeide tank (=waterreservoir).
D2719: Na het parkbezoek hebben we nog het plaatsje Kirinda bezocht, de kustplaats waar, zo gaat het verhaal, koningin in spé Viharamahadevi aanspoelde na haar hachelijke drijftocht vanuit Kelaniya. Op een rotsachtige klip herinnert een witte dagoba aan de veilige aankomst van de prinses. Op deze dia zijn we achter die rots met de witte tempel.